Quatre dones alcen la veu per totes aquelles que encara guarden silenci 
Guarden també vides, passat i violències per les que mai van poder reclamar justícia. Avui es troben tancades, no només en una feina que rossa condicions d'esclavitut sino també en un sistema que ho empara i s'aprofita de la seva condició de necessitat. 
Tanmateix, son moltes persones les que també les necessiten a elles, i per això han decidit actuar. Aquest documental ens porta a navegar pels testimonis d'aquestes dones per preguntar-nos què s'amaga a l'altra banda de les cures.
La Carmen, la Paula, la Lisette i la Karol tenen una cosa en comú: van ser expulsades dels seus països d’origen per condicions de conflicte armat, violència masclista, lgbtifòbia i absència d’un futur digne per elles i les seves famílies. Van aconseguir sortir i arribar a Europa, amb l’esperança de poder trobar una feina i començar de zero. Tanmateix, la realitat amb la que es van trobar va ser molt diferent: treballar com internes les 24 hores del dia i sense ningun tipus de regulació sobre les seves condicions laborals. ,Mujeres Migrantes Diversas neix amb el propòsit de donar-lis veu i oferir-lis una xarxa de recolzament, assistència legal i procura tornar-lis una part de l’esperança amb la que van arribar al migrar. 
“A l’altre banda de les cures” té com a propòsit sensibilitzar a la ciutadania a partir de testimonis i històries de vida de dones migrades que han vist truncades les seves expectatives i somnis. Ho fa donant-les veu per explicar la seva situació i com enfrenten la vulneració sistemàtica dels seus drets al exercir la seva feina com a cuidadores de la llar. Moltes d’elles ocupen l’esglaó més debilitat a la anomenada cadena global de cures. El documental recull les seves històries de vida, al temps que les seves esperances i reivindicacions. Reivindicacions que cobren encara més sentit en aquests temps de pandèmia, on s’evidencia una profunda crisis del sistema i es fa evident que les cures son la peça clau d’un engranatge i que, en la seva absència, la resta no es sosté. ​​​​​​​
“És una feina que no es considera feina, però gràcies a la seva realització es que moltes persones poden sortir a treballar a l’economia productiva. I moltes dones poden trencar el “sostre de vidre”, quan hi ha altres que tenen formigó i parets enganxoses que fan que no puguin sortir d’allà, i aquestes som les dones migrants.”
 - Carmen
“Vaig pensar que creixeria ràpid aquí, però em vaig equivocar.”
- Karol
“Som dones que ens hem ajuntat, dones que som als marges, dones que venim de situacions molt difícils pero dones valentes, inteligents, capaces. Dones amb consciència política, consciència de classe, que saben molt bé qui son d’on vénen i cap a on volen anar”. - Carmen
Mujeres Migrantes Diversas acompanya a centenars de dones en el seu procés migratori i fa front al racisme institucional donant veu a les injustícies que afecten el col·lectiu dia a dia. Poc a poc conquereien els espais dels que són privades pel fet de ser migrants i comencen a ser subjectes actius i participen en la seva comunitat. Reivindiquen que el viure aquí i sobretot treballar aquí ja és suficient motiu per ser beneficiària dels drets que corresponen i que la regularització de les persones migrants s’ha de fer desde la seva consideració com a ciutadanes i veïnes, no com una resposta a una manca de ma d’obra.

--------------------------------------------------------------------------
Gràcies a Mujeres Migrantes Diversas per oferir les vostres realitats com a testimoni.  Gràcies a Intered per la confiança i l'acompanyament en el procés. 
Ha estat un procés d’aprenentatge conjunt i en el que ens sentim eternament orgulloses d’haver participat i haver aportat el que millor sabem fer, contar històries a través del mitjà audiovisual. 

+ Potser t'interessa

Back to Top